0

Over de kerstboom

kerstboom2

Er zijn veel verschillende soorten kerstbomen verkrijgbaar. Sinds jaar en dag is de Picea Abies de meest verkochte kerstboom. Exclusievere soorten als de Picea Pungens(Blauwspar) en de Abies Nordmanniana(Nordmann-den) winnen ieder jaar aan populariteit. De Nordmann staat bekend om z’n brede naalden en volle takkengestel.

De meeste Nordmann kerstbomen die in Nederland worden verkocht komen uit Scandinavië en België.

Kerstboom traditie

Over het gebruik van de kerstboom lopen de bronnen zeer uiteen. Het heeft waarschijnlijk een Oudgermaanse oorsprong, waarbij de boom (eik) centraal stond in een mid-winter-viering (eigenlijk de kortste dag). Mogelijk werd die boom dan verlicht.

Feit is dat de christelijke kerken, en vooral de Rooms-katholieke Kerk, de kerstboom lange tijd hebben geweerd. De kerstboom heeft met de inhoud van het Kerstfeest niets te maken en leidt de aandacht van het Kerstkind af. Opvallend genoeg zijn het juist hun negentiende-eeuwse geestverwanten die ervoor hebben gezorgd dat de kerstboom in Nederland ingang vond. In de negentiende eeuw heeft het Réveil een belangrijke rol gespeeld bij de introductie van deze kerstboom. Kenden in eerste instantie alleen rijke gezinnen het gebruik van een spar in huis, de zondagsschool heeft hem wijd populair gemaakt. De zondagsschool, opgericht door figuren uit het Réveil, was niet alleen een geschikte manier om de evangelieboodschap te verbreiden maar ook om armen van middelen te voorzien. Sindsdien staat de kerstboom, volgens sommige kerken symbool voor ‘het Licht’. Bron: wikipedia

Kerstboom versieren

Een kerstboom versier je in de regel van beneden naar boven. Eerst de (bij voorkeur LED) verlichting door de kerstboom verwerken. Zorg dat iedere tak vanuit de stam is bedekt met lampjes. Daarna kunnen de kerstballen en andere kerstdecoratie in de kerstboom gehangen worden. Meestal komen de grotere kerstballen onderin de boom te hangen en hoger in de kerstboom komen de kleinere kerstballen te hangen. De kleuren rood, zilver en goud zijn de meest gebruikte kleuren voor het versieren van de kerstboom.

Kerstboom pakketten

Steeds vaker wordt er een kerstboom pakket gekocht. Een kerstboom pakket is voorzien van decoratie, verlichting en een standaard. De standaard, kerstboomverlichting en kerstballen kunnen ieder volgend jaar weer gebruikt worden. Een kerstboom pakket wordt vaak gegevens als relatiegeschenk. De ontvanger van het kerstboom pakket krijgt dan de kerstboom aangeboden namens uw bedrijf.

Kerstboom recyclen

De meeste gemeentes hebben verzamelpunten waar kerstbomen naar toe kunnen worden gebracht. Hier worden de kerstbomen versnipperd en verpulverd tot houtsnippers. Deze houtsnippers kunnen weer worden gebruikt voor het aanleggen van bijvoorbeeld wandelpaden. Er zijn ook gemeentes die gezaagde kerstbomen gebruiken voor het verstevigen van de duinen.

Voor kerstboom afhaaltijden kunt u contact opnemen met uw gemeente.

Kunstkerstbomen

Naast de echte kerstboom bestaat er ook de kunstkerstboom die juist op onze website heel goed te vergelijken is. Deze boom is meestal opgebouwd uit een metalen frame en brandvertragende kunststof. Kunstkerstbomen zijn er met lampjes al in de kerstboom verwerkt, maar ook zonder lampjes. De kunstkerstboom met lampjes zijn vaak opgebouwd in een zogenaamde paraplu constructie. Bij deze constructie hoeven alleen de takken nog maar te worden uitgevouwen. Bij de kunstkerstbomen zonder verlichting is het vaak nodig om de takken stuk voor stuk aan het geraamte te bevestigen.

Omdat het kiezen van een kerstboom heel persoonlijk is hebben we de mogelijkheid om een kerstboom te kiezen die bij u past. U kunt zelf zoeken op prijs, maat, kleur en soort.

Kerstboom onderhouden

Om te zorgen dat de kerstboom tijdens de kerstperiode zo min mogelijk naalden verliest is het gebruik van een waterstandaard een aanrader. Potgekweekte kerstbomen hebben geen waterstandaard nodig. Deze moeten zeker als ze binnen staan in een warme kamer veel water krijgen. Zo is de kans op overleven na de kerstdagen extra groot.

Plaats uw kerstboom niet direct naast een verwarming. De kerstboom kan niet zo goed tegen extreme temperatuur wisselingen. Dus de kerstboom wil liever eerst een beetje kunnen wennen aan de binnen temperatuur voordat deze in de zitkamer wordt geplaatst.